„Lemezből autó” – Gyárlátogatás a Mercedes-Benznél

2017. július 14-én az ISO 9000 FÓRUM Egyesület 35 tagja két órás gyárlátogatatáson vehetett részt a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-nél. A cégóriás 2012-ben nyitotta meg dél-alföldi városban található gyárát, amelyben három, világszerte sikeres Mercedes-Benz modell készül: a B osztály, a CLA coupé és a CLA Shooting Brake. Kecskemét ékessége, hogy az utolsóként említett modellt kizárólag Kecskeméten gyártják, így ha bárhol járunk a világban és ilyen autót látunk, az made in Kecskemét.  

„Lemezből autó” – Gyárlátogatás a Mercedes-Benznél

A látogatásunk sorrendisége megegyezett az autó elkészítésének folyamatával, így először a présüzemet tekintettük meg. A présüzem nem csak a kecskeméti gyárat, hanem több manufaktúrát is ellát alapanyaggal, így kizárólag ebben az üzemben folyamatos munkarendben dolgoznak a munkatársak, vagyis 4 napot 12 órában dolgoznak, majd 4 napot pihennek. 2017. 01.22-én mérték a 25 milliomodik löketet a présgépnél, amelyet emléktábla is jelez. A présüzemből a karosszéria üzembe vezetett utunk, ahol megtudhattuk, hogy acéllemezből készül a kocsik ajtaja, míg a motorháztető aluminimum lemezből. Mielőtt a karosszéria a fényező üzembe kerülne –amely nem látogatható- fontos a teljes portalanítás, amelyet strucc és emu tollakkal végeznek. Miután a karosszéria beérkezik a fényező üzembe először előkezelésen esik át, majd felkerül az első lakkréteg, amelyet egy merülő fürdőben visznek fel, annak érdekében, hogy minden üregbe behatoljon a vízbázisú lakk, majd ezután következnek a különféle fedő- és átlátszó lakkok. Ma már minden Mercedes autóra 30 év garanciát kapnak a vevők rozsdásodás esetén.

Az összeszerelő üzembe kerülő fényezett karosszéria 152 munkaállomáson, 8 szalagon megy keresztül, amelynek alakja egy fordított T betűre hasonlítható és majdnem 1 km hosszú. A karosszériáról először lekerülnek az ajtók, amelyek egy külön szalagon szállítanak tovább. A 4. szalagnál találkozik először karosszéria és a motor, amelyet a szakemberek házasításnak hívnak, és innentől beszélhetünk autóról. A gyárban kevesebb mint 2 perces taktidővel dolgoznak, amely azt jelenti, hogy óránként 33-34 autó gördül le a szalagokról.

A kecskeméti gyárban nagyon ritkán fordul elő, hogy kettő, egyforma felszereltségű autót gyártsanak, hiszen szinte korlátlan a felszereltségek kombinálhatósága. Ez a széles választhatóság a logisztika számára igazi kihívást jelent, így a just in time szemlélet mellett just-in-sequence elvre is hangsúlyt helyeznek, vagyis fontos a beszállításra kerülő alkatrészek, szerelvények sorrendje. A csak megrendelésre gyártó cég 3-6 hónap várakozási idővel, a gyöngysor elmélet alapján gyártja a Mercedes kocsikat, amelyek 80%-a CLA.

A látogatás rendkívül hasznos és érdekes volt, köszönjük szépen idegenvezetőnknek a sok információt és kérdések feltevésének lehetőségét.