CLA made in Kecskemét

2018. július 6-án az ISO 9000 FÓRUM Egyesület 30 tagja két órás gyárlátogatatáson vehetett részt a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-nél. A cégóriás 2012-ben nyitotta meg dél-alföldi városban található gyárát, amelyben három, világszerte sikeres Mercedes-Benz modell készül: az A osztály, a CLA és a CLA Shooting Brake. 2018. június 5-én a Mercedes-Benz gyár magyarországi telephelyén tették le az épülő, második gyár alapkövét. 

CLA made in Kecskemét

A kecskeméti gyáregység présüzemmel is rendelkezik, ami ritkaságnak számít, azonban nem csak a kecskeméti gyárat, hanem több manufaktúrát is ellát alapanyaggal, így kizárólag ebben az üzemben folyamatos munkarendben dolgoznak a munkatársak, vagyis 4 napot 12 órában dolgoznak, majd 4 napot pihennek. A préselt karosszériaelemeket a logisztika ezután a karosszériaüzembe, közvetlenül a gyártósorhoz, vagy egy köztes raktárba szállítja. Mielőtt a karosszéria a fényező üzembe kerülne –amely nem látogatható- fontos a teljes portalanítás, amelyet strucc és emu tollakkal végeznek. Miután a karosszéria beérkezik a fényező üzembe először előkezelésen esik át, majd felkerül az alapozó festék réteg, amelyet egy merülő fürdőben visznek fel, annak érdekében, hogy minden üregbe behatoljon a vízbázisú lakk, majd ezután következnek a különféle fedő- és átlátszó lakkok. Ma már minden Mercedes autóra 30 év garanciát kapnak a vevők rozsdásodás esetén. 

Az összeszerelő üzemben beépítik az autó valamennyi belső elemét, illetve itt kapja meg az autó a komplett vezérlést is. Az összeszerelő üzemben már kész autó gurul le a gyártósorról. A tesztelés után a kész autókat közúton, illetve vasúton szállítják el a logisztikai elosztó központba. A járművek innen kerülnek tovább az ügyfelekhez. 

A gyárban kevesebb mint 2 perces taktidővel dolgoznak, amely azt jelenti, hogy óránként 33-34 autó gördül le a szalagokról. A kecskeméti gyárban nagyon ritkán fordul elő, hogy kettő, egyforma felszereltségű autót gyártsanak, hiszen szinte korlátlan a felszereltségek kombinálhatósága. Ez a széles választhatóság a logisztika számára igazi kihívást jelent, így a just in time szemlélet mellett just-in-sequence elvre is hangsúlyt helyeznek, vagyis fontos a beszállításra kerülő alkatrészek, szerelvények sorrendje. A csak megrendelésre gyártó cég 3-6 hónap várakozási idővel, a gyöngysor elmélet alapján gyártja a Mercedes kocsikat, amelyek 80%-a CLA. 

A látogatás rendkívül hasznos és érdekes volt, köszönjük szépen idegenvezetőnknek a sok információt és kérdések feltevésének lehetőségét.