Témaspecifikus gyárlátogatáson jártunk a győri AUDI-ban!

2019. február 27-én az ISO 9000 FÓRUM Egyesület részéről 15 fő vett részt téma specifikus gyárlátogatáson az AUDI Hungaria Zrt-nél. A látogatás célja volt az AUDI Termelési Rendszer (APS) néhány gyakorlati eszközének megtekintése és a Lean filozófia alkalmazása az AUDI Hungariánál. A látogatás során az szakmai idegenvezető ismertette az értékteremtés-orientált, szinkrontermelést, amely az a következő 4 alapelvre épül: Ütem-elv, Áramlás-elv, Húzó-elv és Tökéletesség. Minden elvnek saját szakmai háttere van az autógyártó óriásnál. Az alapelvek alkalmazásának együttes eredője a cégnél a kiegyenlített és kisimított termelés, illetve a minden veszteség következetes megszüntetése.

Témaspecifikus gyárlátogatáson jártunk a győri AUDI-ban!

A vállalatnál a folyamatos fejlesztés (KAIZEN) gyakorlatát az Értékáram-térképezés, a Vezetői bejárások (Gemba Walk), a Vezetési kultúra (Shopfloor-management)  és az Ötletbörze-rendszer támogatja.” 

A látogatás történelmi áttekintéssel kezdődött, ahol azt is megtudhattuk, hogy a mostani gyárnév a Horch családnév latin megfelelője, a négy karika a négy márka összeolvadását jelenti és jelenleg több mint 11 ezer főt foglalkoztat az AUDI Hungaria Zrt, ezzel az AUDI AG-n belül, a harmadik legnagyobb gyártóegység.

A rövid tájékoztató után utunk a motorgyárba vezetett, ahol a vállalat mintegy 6000 munkatársa több mint 8800 motort gyárt naponta a Volkswagen konszern 32 járműgyártó telephelye számára. Sétánk alkalmával végig követhettünk a motorgyártás egyes folyamatait, a hengerfejek beérkezésétől kezdve a kész motor tesztelésén át a csomagolásig.

A vállalatvezetés kiemelt figyelmet szentel a munkavállalók egészségi állapotára, a munkahelyek ergonomikus kialakítására és a változatos munkavégzésre egyaránt. Fontos számukra továbbá a munkatársak javaslatai, ötletei, ezt bizonyítják az alábbi számok is. 2018-ban csaknem 12 ezer ötlet, fejlesztési javaslat érkezett a munkavállalóktól, amelynek 91% meg is valósult, és ezen ötletekkel 33 millió euró költségcsökkentést értek el. Természetesen a jó ötleteket jutalmazzák is, azon javaslatok, amelyek költségcsökkentést eredményeznek, ennek az értéknek a 10%-át a munkavállaló kapja, azt gondoljuk érdemes nyitott szemmel járnia az AUDI-s kollégáknak!

Köszönjük szépen idegenvezetőnknek a részletes tájékoztatást és a sok kérdés lehetőségét, igazán hasznos és élménydús volt számunkra a látogatás.