IPAR 4.0 mintagyár látogatáson jártunk

2019. május 9-én az ISO 9000 FÓRUM Egyesület tagjai szakmai látogatás keretében ismerhették meg a székesfehérvári családi vállalkozást, a MACHER Zrt-t, amely kiemelt mintagyár is egyben. A látogatás egyedisége volt, hogy Macher Endréné elnök vezérigazgató asszony, és lánya Macher Judit előadása nem egy tárgyalóteremben volt, hanem az üzemben, ahol a székek szomszédságában dolgoztak a munkatársak. Vezérigazgató asszony röviden bemutatta a vállalkozást, amely 1991-ben egy családi házban kezdte meg működését, amely ma már 2500 nm-re nőtte ki magát. Tevékenységük közé tartozik a fejlesztés -gyártóeszközök, gyártástechnológiai termékek – és a gyártás is, beleértve a tervezési, fejlesztési feladatokat is. A generációváltás témaköre is megjelent a 28 éves vállalkozásnál, amely nem csak a cégvezetést, de a dolgozókat is érinti, hiszen több olyan szakemberrel dolgoznak együtt, akik már 28 éve erősítik a MACHER Zrt-t.

IPAR 4.0 mintagyár látogatáson jártunk
Macher Endréné Márta után Macher Judit, a családi vállalkozás mintagyári minőségéről és arról beszélt, hogy az ő családi vállalkozásukban ez hogyan jelenik meg. A legnagyobb problémaként a folyamatosan és gyorsan változó piacot emelte ki, amely a becslések szerint a következő 100 évben további 64 nagy horderejű változást hoz majd. Az IPAR 4.0 a családi vállalkozásban egy eszköz, amely az adatgyűjtést, az optimalizálást, az automatizálást és a technológiát jelenti. Judit kiemelte, hogy családi vállalkozásuk célja az ellátási lánc vizualizációs és kollaboráció, a kis sorozatú és egyedi termékek gyártása, valamint a komplex vevői kiszolgálás magas minőségben és gyorsaságban.
 
Az előadásokat követően kis csoportokban egy üzemlátogatáson vettünk részt, ahol betekintést nyertünk a különböző piaci területekre gyártott kábelek készítésében. A látogatás végén egy szendvicsebéd mellett kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség.
Köszönjük szépen a MACHER Zrt-nek, hogy lehetőséget biztosítottak egy szakmai látogatásra, bízunk benne, hogy minden résztvevő hazavitt magával valamit, amelyet a saját vállalkozásában hasznosítani tud, és jusson majd eszükbe Judit prezentációjának végén lévő Joe Girand idézet, miszerint: A sikerhez vezető lift nem működik. Használd a lépcsőt. Lépésről, lépésre.