Idén már másodszor jártunk a ZalaZone Járműipari Tesztpályán!

2022.10.25-én Egyesületünk 20 tagja tett látogatást a csaknem 300 hektáron elterülő zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán. A hatalmas komplexum folyamatosan fejlődik és épül, amit a múlt héten átadott legújabb beruházás is igazol, amely az épületeken kívül az eszközöket, a tudást és a képességet is jelenti.

A szakmai rendezvényt Torma Beáta, Egyesületünk FB tagja nyitotta meg, és üdvözölte a résztvevőket, majd Dr. Háry András a ZalaZone Ipari Park vezérigazgatója röviden ismertette a komplexum kialakításának ismérveit, az eddigi munkálatokat és természetesen a jövőbeli terveket is. A tesztpálya építése 2005-ben kezdődött, amikor is egy 30 éves tervben határozták meg, hogy milyen lépésekben, milyen fejlesztéseket hajtanak végre, melyeket 10 éves ciklusokban értékelnek. 2016-ra elkészült tesztpálya során az a döntés született, hogy ne csak a meglévő, hagyományos autókat szolgálják ki, hanem merjenek nagyot álmodni, és a jövő autóit is teszteljék itt. 2021-re elkészült a teljes tesztpálya, amely olyan részeket is tartalmaz – autópálya szakasz, hosszabb fékteszt- amely a jövő önvezető autói számára – konvojban történő mozgás- is alkalmas. A pályarendszer érdekessége, hogy off-road pályarésszel is rendelkezik.

Idén már másodszor jártunk a ZalaZone Járműipari Tesztpályán!

Az előadást követően a technológiai központ körbejárása következett, amelyet a tetőn kezdtünk, így madártávlatból beláthattuk szinte az egész komplexumot. Különböző laborokat, fékpad teszteket néztünk meg, ahol együttműködő cégek, egyetemek mérnökei dolgoznak. A legnagyobb szenzáció az volt, mikor egy szimulátor működését nézhettünk meg, amelyet fiatal mérnök kollégák prezentáltak számunkra. Ezt követően a tesztpálya buszos körbejárása következett, ahol kipróbálhattuk az előadás során hallott különböző pálya elemeket. Sajnos a busszal az off-road pályát nem tudtuk tesztelni. Az izgalmakat követően szendvics ebéd várta a résztvevőket.

Köszönjük szépen a ZalaZone munkatársainak a látogatás lehetőségét, bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk figyelemmel kísérni a komplexum fejlődését szakmai látogatások során.