A minőség és a kultúra szimbiózisa

 Az ISO 9000 Fórum Egyesület 2017. április 20-21 között Pannonhalma – Pozsony szakmai napot szervezett. A kétnapos rendezvényt azzal a célzattal hirdettük meg, hogy átfogó képet kapjanak tagjaink a minőség és a kultúra szimbiózisáról mind a szolgáltatásban, mind a gyártásban.

A minőség és a kultúra szimbiózisa

2017. április 20-án a kora délutáni órákban a résztvevők egy része Budapestről autóbusszal indult Pannonhalmára, míg a többiek az ezeréves dombok között csatlakoztak a társasághoz. A szakmai nap első programja a szervezett rendezvény kultúra részét kívánta szolgálni. Első utunk során idegenvezetőnk tolmácsolásában részletesen megismerhettük a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, jártunk a Bazilikában, az altemplomban, a könyvtárban – ahol több mint 400 ezer kötetet őriznek-, megtekintettük a Porta Speciosa-t és a kerengőt egyaránt. Programunk az apátsági pincészet megtekintésével vált teljessé, amelynek keretében bepillantást nyertünk a borkészítés rejtelmeibe.

A folyamathoz a gravitáció elvét használják, így nem véletlen, hogy a présházat –ahová beérkezik a szőlő- négy emelet magasan helyezkedik el, és ahonnan a szőlő – a gravitáció segítségével- csöveken keresztül jut el a következő állomásig. A pincelátogatás során természetesen borkóstolásra is sor került, ahol három pannonhalmi bort ízlelhettünk meg.  

Apátsági látogatásunk átfogó képet adott a kultúra és a szolgáltatás harmóniájáról. Megismerhettük azt a gondolkodásmódot, amelyet a bencések már több mint 1000 éve vallanak, miszerint a múlt minőségi megőrzése csak akkor lehetséges, ha felismerjük és használjuk a jelen kor vívmányait, és képesek vagyunk a megújulásra.

Pénteken, április 21-én lelkes csapatunk elindult Pozsonyba, a Volkswagen gyárba, amely 1991-ben alakult, és Szlovákia egyik legnagyobb munkaadója, valamint az egyik legnagyobb exportőre. A gyárlátogatás a VW imázsfilmet követően, két turnusban, angol nyelven történt. A túra során több gyártóegységben is megfordultunk, láthattunk önműködő komissiózó gépeket, amelyek mágnes csíkon, szenzorok segítségével „dalolászva” végezte munkáját. Láthattuk a legmodernebb robottechnikákat, amelyek a különféle karosszéria elemeket egyesítették, míg a présüzemben Aladin repülő szőnyegét meghazudtoló gyorsasággal, 400 fokban mozgatták az egyes elemeket a robotkarok.

Idegenvezetőnktől megtudhattuk, hogy a Volkswagen szlovákiai gyára több mint 10 ezer embert foglalkoztatat és itt készül a Volkswagen legújabb modellje, az Up! is. A gyár az itt készülő autókat főleg európai országokba és Kínába exportálja, ami egyre inkább a Volkswagen Szlovákia termékeinek kulcsfontosságú piacává válik.

Bízunk benne, hogy tagjaink megfelelő mennyiségű tudással tértek haza a minőség és a kultúra vonatkozásában, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Volkswagen Szlovákia példáján.