Termelési rendszer, Lean eszközök, KVP- az AUDI HUNGARIA-nál!

2018. április 18-án, szerdán délelőtt látogatást tettünk Győrben, az Audi Hungária-nál, ahol egy téma specifikus gyárlátogatáson vettünk részt. A rendezvény egy céges prezentációval kezdődött, melyben megismerhettünk a győri gyár kezdetét, területi és gyári fejlesztését, amit az elmúlt 25 évben elért, a munkatársak elköteleződését a cég iránt, valamint a jövő kilátásait (automatizálás, robotizáció, elektromos motorok).

Termelési rendszer, Lean eszközök, KVP- az AUDI HUNGARIA-nál!

 A cég bemutatását követően utunk a Motorgyári Oktatóközpontba (TrainingsCenter Motor, TCM) vezetett, ahol bővebb tájékoztatást kaptunk az Audi Termelési Rendszeréről (APS), a Lean eszközök és módszerek alkalmazásáról. Az Audi JIT (Just in Time) rendszerben működik, ugyanis mindent megrendelésre készítenek, motorokat, autókat, alkatrészeket. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy már a legelső művelet megkezdésekor az adott motornak megvan a tulajdonosa. Nem raktároznak, hiszen az plusz költséget jelentene számukra, a tökéletességre törekszenek nulla-hiba minőséggel.

Fontos számukra az átfutási idő csökkentése, ezért az állomásokra, 1-1 munkakörre meghatározzák a taktidőd, amelyet a kollégáknak munkavégzésük alatt be kell tartaniuk, hiszen csak így lesz elérhető az arra a napra, illetve az arra a műszakra előirányzott termelési darabszám. Az újonnan beállított és meglévő direkt és indirekt munkatársak és vezetőik számára tréningeket szerveznek, ahol a gyakorlatban elsajátíthatják a munkafolyamatokat. A termék- és vevőorientáltság mellett az Audi Hungaria nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, a megújuló energiaforrások használatára és az ergonómiára, mindezekhez egy komplex vállalati kultúrával rendelkezik.

Meghatározó a folyamatos fejlődés, amelyhez a direkt és indirekt munkatársakat segítségül hívják. A KVP (Kontinuierlicher Verbesserungsprozess, Folyamatos javulási folyamat) rendszerben az elért megtakarítás bizonyos százalékát az ötletet benyújtó munkatárs ösztönző ajándékként megkapja.

Ezt követően gyárlátogatásunk a V6 TDI alap- és komplettmotor szerelde megtekintésével folytatódott. Figyelemmel követtük, hogyan kerülnek az egyes alkatrészek beépítésre és hogy alakul ki a végtermék, a hathengeres dízelmotor. Minden második percben egy új motor születik, amely azonnal egy logisztikai folyamatba kerül és megkezdi útján boldog tulajdonosa fele.

Az Audi Hungária-nak köszönjük a tartalmas gyárlátogatást, a kérdéseinkre adott részletes válaszokat, a résztvevőknek pedig köszönjük, hogy részt vettek szakmai rendezvényünkön az ország legkülönbözőbb pontjairól.