Közvetlen, családias profizmus Győrben

Az ISO 9000 FÓRUM Egyesület tagsága 2018. május 24-én szakmai látogatáson vett részt a győri Borsodi Műhely Kft-nél, ahol generációváltásról és a digitális megoldásokról hallhattunk.

Közvetlen, családias profizmus Győrben

A szakmai rendezvény Horváthné Borsodi Mónika ügyvezető előadásával kezdődött, aki először bemutatta az 1981-es alapítású cég rövid történetét, kiemelve azon sarokpontokat amelyek fejlődésük mérföldköveinek tekinthetőek. Az egyedi gyártással foglalkozó családi vállalkozás beszállítói kapcsolata az OPEL-lal 1994-ben 300 darab zsanér legyártásával kezdődött, amely megalapozta az 1998-as kizárólagos beszállítói címet és a mai napig tartó kiváló partneri kapcsolatot is. A győri székhelyű vállalkozás Kisújszálláson és Szombathelyen is rendelkezik gyártóegységgel, így több mint 200 ember számára nyújt megélhetési lehetőséget. Tevékenységi körükbe tartozik a forgácsolás -egyedi és precíz alkatrészek gyártása-, hőkezelés, anyagvizsgálat, minőség-ellenőrzés, bérmérés, kalibrálás, egyedi készülékek, célgépek, gyártósorok komplex megvalósítása egyaránt.

Mónika előadásában kitért a generációváltás kérdéskörére is, amelyet 6-8 éven keresztül tudatosan készítettek elő, annak érdekében, hogy testvérével átvegyék édesapjuktól a vezetést. A 2014-es generációváltást nem csak a vezetésben, hanem a szervezet egészében át kellett vezetni, hiszen az új irányítás új módszereket is hozott magával.

A szakmai rendezvény második előadását Horváth Szabolcs a vállalkozás stratégiai vezetője tartotta a Digitális forradalom jelenéről. Prezentációjának kulcsszavai voltak digitalizáció, a kiszámíthatatlanság, a folyamattervezés, a robotizálás, a minőségmenedzsment és a digitális gyár egyaránt.

A szakmai előadásokat követően kettő csoportban látogattuk meg a gyártóegységet, hőkezelő üzemet, anyaglabort, mérőszobát és a tervezéssel foglalkozó kollégákat is. A céglátogatást kérdés-feleletek követték és számos vállalatirányítási, folyamatfejlesztési, digitális megoldási lehetőséget biztosító példákról beszéltek a résztvevők. A cég képviselői készségesen válaszoltak feltett kérdésekre.

Rózsa András külön kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-ben meghirdette az „IPAR 4.0 Mintagyárak kiemelt Projekt” pályázati felhívást, melyet az IFKA és az IVSZ részvételével létrejött konzorcium koordinál. A GINOP-11.3-16-2017-0001 pályázatban szereplő 2.35 milliárd keretösszeg lehetőséget biztosít a projektben részt vevő termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseire, szakértői támogatások elnyerésére, a vállalkozások hatékonyságának növelésére. Néhány érdeklődő kkv számára átadta a pályázati felhívás anyagát.    

Köszönjük szépen a Borsodi Műhely Kft. vezetőségének a látogatás lehetőségét és a kedves vendégfogadást.