Nincs Herendi porcelán mókusszőr érintés nélkül!

2019. április 11-én az ISO 9000 FÓRUM Egyesület 28 tagja szakmai látogatáson vett részt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-nél. A program az Apicius kávéházban kezdődött, ahol - természetesen - Herendi porcelánból fogyaszthattuk el a kora délelőtti frissítőket, miközben Dr. Ködmön István termelési igazgató kötetlen és közvetlen előadását hallgattuk. 

Nincs Herendi porcelán mókusszőr érintés nélkül!

Az igazgató úr az ipari forradalmakon keresztül mutatta be, hogy hol is tart a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. A csaknem 2 évszázados vállalkozásban egy hosszú értékláncon megy végig a termék, amely mind egy helyen történik, tehát rendkívül összetett és széleskörű tevékenységről beszélhetünk, amely magába foglalja egy termék megszületésének előkészítését, gyártását és értékesítését is, egészen a vevői visszajelzésekig. Ködmön István előadásában kiemelt néhány sarokszámot is:

- 1826-ban alapították a manufaktúrát,

- 700 főt foglalkoztatnak,

- a részvények 75%-a dolgozói, 25+1% állami tulajdon,

- 2018-ban 180 féle új fehérárút gyártottak,

- 40 ezer terméket készítenek havonta,

- egy termék átfutási ideje 3 nap és 7 hónap között van,

-24 karátos aranyat használnak a termékekhez.

Az előadást követően először a minimanufaktúrában tettünk látogatást, ahol bemutatták számunkra a termék elkészülését egészen a formázástól a készre festésig. A bemutatóteremben megtekinthettük a különböző stílusokban készült porcelánokat, a szerviz termékeken át a változatos állatfigurákig, dísztárgyakig. A látogatás csúcspontja a gyártási terület meglátogatása volt, ahol testközelből láthattuk egy-egy termék megszületését és végleges formai kivitelezését a porcelánfestők tökéletes munkáján keresztül. Hatalmas élmény volt testközelből látni, ahogy egy festő a maga előtt lévő vázát apró, precíz mozdulatokkal fest.

A látogatást követően ízletes ebéddel vártak minket, amelyet - mondanom sem kell - herendi porcelánban szolgáltak fel. Az ebédet követően kötetlen programként lehetőség nyílt a múzeum és a Viktória márkabolt megtekintésére.

Köszönjük szépen a manufaktúra közvetlen vendégszeretetét és hogy megismerhettük a kézzel készült porcelánok készítésének folyamatát, vagyis a Herendi porcelán igazi értékét.