Látogatás Veszprémben a Continental Hungary Kft-nél!

 2019.05.23-án az ISO 9000 Fórum Egyesület tagjai egy szakmai látogatáson vettek részt a veszprémi Continental gyárban. A program elején Hrubi József quality manager röviden bemutatta az Ipar 4.0 mintagyárat. Veszprémben 1993-tól van jelen a Continental, ahol 2600 fő dolgozik, akik közül 550 fő fejlesztő mérnök, 1750 fő pedig fizikai dolgozó. 

Látogatás Veszprémben a Continental Hungary Kft-nél!

Portfóliójuk a kerék-, motor és intelligens akkumulátor szenzorok fejlesztésére és gyártására koncentrálódik, melyek közül az utolsónál az elektromos autók térhódítása miatt felfutás várható. A Continental Group nagyságát mutatják az alábbi sarokszámok:

- 240 ezer munkatárs,

- 61 országban vannak jelen,

- 44 milliárd euró a bevétel,

- 554 telephellyel rendelkeznek.

Legnagyobb vevőjük a BMW, emiatt sem véletlen, hogy az újabb magyarországi telephelyválasztás – 2020 szeptemberi átadással – Debrecenre esett.

A szakmai előadások során Győrffy Sándor CSB coach – (Continental Business System coach) által megismerhettük az A3 BMW módszertant, melyet egy jelentkező probléma strukturált megoldásaként dolgoztak ki. A módszertan lényege:

-          probléma felvetése,

-          gyökérokok meghatározása,

-          döntéselőkészítés, problémamegoldás,

-          standardizálás, validálás.

Az eljárás bevezetésével nem csak a felmerülő problémák megoldása gyorsult fel, hanem a prevenció is, hiszen ha előfordult egy probléma, akkor a hasonló gépeket is ellenőrzik és módosítják ha szükséges. Szommer István gyártósori mérnök konkrét példán is bemutatta az A3 módszertant.

Imre János (quality system control & ESH leader) bemutatta a Continental gyárak közötti Lessons Learned folyamatokat, vagyis azt a rendszert, amelyen keresztül a telephelyek megosztják egymással a jó gyakorlatokat. Minden gyáregység ezen a felületen keresztül kapott új igényeket megvizsgálja, majd döntést hoz a bevezetésről, vagy az elutasításról.

A szakmai előadásokat követően a biztonsági előírásokat figyelembe véve egy gyárlátogatáson vettünk részt, ahol bepillantást nyerhettünk a termelés részleteibe. A bejárást követően ebéd és kötetlen beszélgetés várta a résztvevőket. Köszönjük szépen a Continental vezetőségének látogatás lehetőségét.