Bepillantás a Roto világába!

2019.06.27-én az ISO 9000 FÓRUM Egyesület tagjai egy szakmai látogatáson vettek részt a Roto Elzett Certa Kft. lövői gyárában, amely az ipar 4.0 program kiemelt mintagyára. A kellemes fogadtatást követően Kocsis Ernő ügyvezető úr köszöntötte a fórumtagokat, majd röviden bemutatta a lövői gyárat, amely jelenleg 600 főt foglalkoztat, 30 ezer négyzetméteren. A gyártásban megjelenő trend a kisszéria, az 1 darabos gyártás és kiszállítás sem meglepő már. Az ipar 4.0 kapcsán azokat az irányokat követik, amely a mindennapi életünknek is fontos része, vagyis az okos eszközök, amelyek a gyártásban a digitalizáció során jelennek meg. Kiemelt szerepe van az ablakbiztonsági rendszernek, vagyis az emberi biztonság megóvása a legfontosabb. Kiemelt terület még a csomagolást támogató rendszer is, amely ellenőrzi az alkatrészek meglétét egy szkenner segítségével, így győződnek meg, hogy minden a csomagban van, amely szintén hozzájárul a biztonságos beszereléshez és használathoz.

Bepillantás a Roto világába!

Kocsis Ernő úr előadásában többször említette a QKL-t (minőségi elvárások, költséghatékony gyártás, szállítási határidők tartása), amely meghatározza a Rotonál a folyamatok alapját. Ezen alap mentén működnek a különböző területek digitális folyamatai. A gyártásirányítást ERP rendszer támogatja, amely magába foglalja:

  • a TPM rendszert, vagyis a teljeskörű problémakezelést,
  • az energiamenedzsment rendszert az üzemfenntartás érdekében,
  • a robotokkal támogatott gyártást a hegesztőállásokban,
  • a kissorozatú gyártás szerszámkarbantartását,
  • a 3D nyomtatást és
  • a smart board-ot, vagyis a vevői igényekre való reagálás eszközeit.

A szakmai nap további részében megismerhettük a lean folyamatokat is a lövői üzemben Suri Vera lean mérnök prezentációjában, amely során kitért az ember szerepére is a jövő gyáraiban. Az ipar 4.0-át, mint a 4. ipari forradalmat egy kiberfizikai rendszernek nevezte, amely folyamatosan épül be az életünkbe. Horváth Ákos villamosmérnök előadásában bepillantást nyertünk a digitalizációs folyamatokba -adatgyűjtés, optimalizálás.

A szakmai előadásokat követően Czingráber József nyugalmazott termelési vezető vezetésével látogatást tettünk az üzemben, ahol közelebbről is megismerkedhettünk a gyártás folyamatával, majd ezt követően egy közös ebéden vettünk részt. A korai délután befejezés előtt volt még lehetőség kötetlen beszélgetésre, a felmerülő kérdések megválaszolására.

Köszönjük szépen Kocsis úr és kollégái vendégfogadását és a szakmai előadásokat, a gyárlátogatás lehetőségét.