Ha CLA akkor Kecskemét!

2019. július 10-én az ISO 9000 FÓRUM Egyesület 30 tagja két órás gyárlátogatatáson vehetett részt a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-nél. A cégóriás 2012-ben nyitotta meg dél-alföldi városban található gyárát, amelyben három, világszerte sikeres Mercedes-Benz modell készül: az A osztály, a CLA és a CLA Shooting Brake. 2018. június 5-én a Mercedes-Benz gyár magyarországi telephelyén tették le az épülő, második gyár alapkövét. 

Ha CLA akkor Kecskemét!
A kecskeméti gyáregység présüzemmel is rendelkezik, ami ritkaságnak számít, azonban nem csak a kecskeméti gyárat, hanem több manufaktúrát is ellát alapanyaggal. A présüzemben fémlemezekből, illetve tekercsekből 20.000 kN maximális préserővel karosszériaelemeket állítanak elő. A préselt karosszériaelemeket a logisztika ezután a karosszériaüzembe, közvetlenül a gyártósorhoz, vagy egy köztes raktárba szállítja. Karosszériaüzem: multifunkciós robotok különböző illesztési technikákkal, pl: klincseléssel, ragasztással, hegesztéssel és préseléssel összeillesztik a karosszériát. Elkészül az úgynevezett „nyers” karosszéria. A „nyers”, fényezetlen karosszériák egy zárt automata szállítási rendszeren keresztül az úgynevezett karosszériaszortírozóba kerülnek. A felületkezelő üzemben speciális előkezelés és tisztítás után felkerülnek a karosszériára a különböző lakkrétegek. A látogatás ideje alatt az összeszerelő üzem látogatására nem volt lehetőség, amely a leglátványosabb része a gyártásnak, hiszen itt történik a házasítás, és az összes belső elem beépítése is. 
A gyárban kevesebb mint 2 perces taktidővel dolgoznak, amely azt jelenti, hogy óránként 33-34 autó gördül le a szalagokról. A kecskeméti gyárban nagyon ritkán fordul elő, hogy kettő, egyforma felszereltségű autót gyártsanak, hiszen szinte korlátlan a felszereltségek kombinálhatósága. Ez a széles választhatóság a logisztika számára igazi kihívást jelent, így a just in time szemlélet mellett just-in-sequence elvre is hangsúlyt helyeznek, vagyis fontos a beszállításra kerülő alkatrészek, szerelvények sorrendje. A csak megrendelésre gyártó cég 3-6 hónap várakozási idővel, a gyöngysor elmélet alapján gyártja a Mercedes kocsikat, amelyek 80%-a CLA.
Köszönjük szépen a látogatás lehetőségét, akik lemaradtak az alábbi videón 360 fokos betekintést nyerhetnek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárába.