Miniszteri Elismerő Oklevéllel tüntették ki egyesületünk elnökét

 

2021. november 22-én ünnepélyes keretek között adta át Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzeti Kiválóság Díjakat. A Pesti Vigadó Dísztermében rendezett ceremónia során Rózsa Andrást, az ISO 9000 FÓRUM Egyesület elnökét miniszteri elismerő oklevéllel tüntették ki az idén újra induló Nemzeti Kiválóság Díj meghonosításának és népszerűsítésének során végzett áldozatos munkájáért.

 

Miniszteri Elismerő Oklevéllel tüntették ki egyesületünk elnökét

Rózsa András 1991-től napjainkig az akkor még újdonságnak számító minőségügyi szakma egyik legismertebb szakembere. Akkoriban a Herendi Porcelánmanufaktúra minőségbiztosítási vezérigazgató helyettese volt, a Magyar Minőség Társaság elismerési rendszerében kétszer is díjazott minőségmenedzser. Aktív megvalósítója volt már 1998-ban az országosan elsőként kialakított bevezetett Integrált Irányítási Rendszernek. 1996-2006 között sok száz vállalkozás több ezer szakembere számára szervezett céglátogatásokat, szakmai konferenciákat a legjobb tapasztalatok megismerése és átadása céljából. Másfél évtizedig a Nemzeti Minőségdíjak Bizottságának tagja volt és a díjak értékelője. Az idei évben aktív résztvevője az újra induló Nemzeti Kiválóság Díj meghonosításának és népszerűsítésének. A magyarországi minőségügyi szakma valamennyi szereplője ismeri nevét és érdemeit, amelyeket az innovációs és technológiai miniszter elismerő oklevéllel jutalmazott.

 

Az ünnepélyes díjátadón Rózsa András köszöntötte a díjazottakat, beszédét változtatás nélkül tesszük közzé az alábbiakban:

„Az ISOFÓRUM Egyesület vezetősége és tagsága nevében őszintén gratulálunk a díjazottaknak és az NKER okleveleket elnyerőknek, egy szóval a NYERTESEKNEK, mert minden olyan szervezet nyertes, amely eldöntötte, hogy alkalmazza az európai kiválóság modellt!

 

A mai nap számomra egy negydszázados jubileumi ünnepség is, mivel közel napra pontosan 1996. dec. 02-án vehettem át a Parlamentben az első Nemzeti Minőségügyi Díjat a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. képviseletében.

 

Az EFQM modellt a vállalatnál már 1994-ben alkalmaztuk, amikor még nem volt nemzeti minőségi díj, de fontosnak tartottuk a tükörbe nézést, a vállalkozás fejlesztendő területeinek megismerését azzal céllal, hogy a vállalat tovább erősítse versenyképességét, a nemzeti kultúrkincs nimbuszát, valamint nemzetközi elismertségét, világelsőségét.  

 

A Nemzeti Minőségi Díj elnyerése után megnyitottuk a vállalatot és szervezett módon fogadtunk csoportokat a legjobb tapasztalatok átadására és bevezettük az egymástól tanulás lehetőségét. Néhány éven belül több száz vállalkozás szakemberei látogatták meg a Manufaktúrát. E marketing és benchmarking módszer alkalmazását szeretném javasolni a mostani nyertesek számára is.

 

Nagyon szépen köszönöm Miniszer úrnak az elismerő oklevelet!

Köszönöm azon személyeknek és szervezeteknek, akik felterjesztettek az elismerésre!

Úgy értékelem, hogy az elismerés a teljes Minőségügyi közösségnek is szól.

A Nemzeti Kiválóság Díj meghirdetésével és jelenlegi sikerével felcsillan bennünk a remény, hogy a szakma a közel három évtizedes megléte után ismét elnyeri a kormányzat elismerését és támogatását.

 

Természetesen ebben Mi is (a Minőségügyi Szervezetek) aktív szerepet vállalunk, segítjük a kiváló vállalkozások és intézmények által kialakított jó gyakorlatok elterjesztését, a KKV-k Minőség 4.0 irányelvekhez való felzárkózását és versenyképességük növelését.

 

A továbbiakban szükséges kialakítani az EFQM kiválóság modell alkalmazásának platformját, a széles körben történő alkalmazások lehetőségét. A Nemzeti Kiválósági Elismerési Rendszer (NKER) alkalmazása, ennek felkarolása tudja biztosítani a jövőbeli NKD pályázók felkészülését mind a hazai, mind a nemzetközi megmérettetéshez.

 

Ehhez szükséges a minőségügyi szakma összefogása, a különféle szakmai és társadalmi szervezetek bevonása (pl. Tanúsító szervezetek és Tanácsadó szervezetek, Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák).

 

Kérjük szépen miniszter úr segítségét a Kamarák elérésében, illetve annak a minisztériumi személynek a kijelölésében, aki a minőségügyi szakterület felelőse, mentora és kapcsolattartója.

 

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak!

 

(Fotó forrása: IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.)