25 év – 300 millió vasalat

2022. november 10-én Egyesületünk tagjai Lövőre, a Roto-Elzett Certa Kft-hez látogattak, amely során megismerhették, hogy mennyi pici alkatrész és tökéletes munkafolyamat kell ahhoz, hogy az otthonokban is használt ajtó, ablak jól záródjon.

A szakmai rendezvényt Torma Beáta, az ISOFÓRUM FB tagja nyitotta meg, majd átadta a szót Kocsis Ernő ügyvezető igazgató úrnak, aki röviden bemutatta a Rotót. Megtudhattuk, hogy Kocsis úr 1991-ben kezdte pályafutását a vállalatnál, bejárva a ranglétrát – miközben titkárnő is volt- jutott el az ügyvezetői pozícióig. A Rotó jelenleg 15 országban van jelen, melyek közül Lengyelország a legnagyobb gyártó. A cégcsoport egyedisége, hogy a szériagyártás mellett akár egy-egy darab vasalat gyártását is vállalják. Az ügyvezető úr a gyár 25 éves évfordulója alkalmából néhány szemléletes példával mutatta be, hogy ezen időszak alatt mi is történt:

-          300 ezer tonna acélt munkáltak meg, amely 30 darab Eiffel-toronynak felel meg,

-          300 fő dolgozott a vállalatnál, amely ma már 700 főt számlál. A 25 év alatt 4500 fő fordult meg náluk.

-          300 millió ablakban van Roto vasalat

25 év – 300 millió vasalat

A beszédes számokat követően a Berkes Norbert sajtoló vezető és Erdős Róbert szerelde vezető kíséretében gyárlátogatás következett, amely során bemutatták az egész gyáregységet, amely a Roto cégcsoport legnagyobb termelő gyára. A lövői telephely egyedisége, hogy szerszám gyártással és karbantartással is foglalkoznak, így növelve versenyképességüket. Elvük az, hogy az ember nem mozog, kiszolgálják őket, amelyre egy csőpostát hoztak létre, így jut el az alkatrész a karbantartási területre. A szerszámgyártás területén is folyamatosan fejlesztenek és digitalizálnak, amelynek eredménye egy hamarosan bevezetésre kerülő mágneskártya, amely a 3d-s rajzok tárolására szolgál a papír alapú képek nyomtatása helyett. A szereldében végig követhettük a vasalat készítésének folyamatát, az alapanyag megmunkálásától a szállítási folyamatig.

A gyárlátogatást követően kettő előadás következett. Dongó István épületfenntartási vezető az éppen aktuális energiafelügyeletről és energiahatékonyságról beszélt. A vállalat régóta nagy figyelmet fordít az energia többcélú felhasználására és természetesen a hatékonyságra is, amelyet a jövőbeli fejlesztések -napelemek elhelyezése- is tovább erősítenek. Somogyi Zsuzsanna regionális HR vezető előadásában betekintést nyertünk a Roto HR politikájába, melyre jellemző a sokrétűség és az emberközpontúság.

Köszönjük szépen a Roto-Elzett Certa Kft. vezetőinek a látogatás lehetőségét, hogy közelebbről megismerhettük munkájukat és elhivatottságukat a minőség mellett.