Gyárlátogatás a 30 éves Magyar SUZUKI Gyárban

Az év második céglátogatásán Esztergomban jártunk a Magyar SUZUKI Zrt. személyautó gyárban, ahol az ISOFÓRUM által szervezett csoport betekintést nyert a szerelő üzem gyártási folyamatába, ahol naponta közel 700 személyautó hagyja el a szerelőszalagot. Fennállása óta a gyárban 3,5 millió járművet gyártottak és a közel 200 féle változatban összeszerelt autók iránti igény folyamatosan növekszik.

A Magyar SUZUKI 2021-ben ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A vállalat a három évtized alatt igen sokat változott, fejlődött. Míg 1992-ben 1.000 gépjárművet gyártottak naponta, ma már 71 másodperc alatt gördül le a gyártósorról az autó. Olyan ikonikus modellek készültek el, mint például a Swift, Wagon R+, a Splash, az SX4 S-CROSS vagy a közönségkedvenc Vitara, immár hibrid változatban.  

Gyárlátogatás a 30 éves Magyar SUZUKI Gyárban

A vállalat immár gyáróriássá növekedett, 3000 munkavállalónak biztosít közvetlenül munkát. A magyar munkavállalók mellett sok szlovák és indiai munkás is dolgozik a szerelő üzemben.

A vállalat látogatóközpontjában indult csoportunk túrája, ahol a két nagyszerű idegenvezetőnk érdekes történeteken és kisfilmen tájékoztatta a résztvevőket a vállalat múltjáról és jelenéről.

Biztonsági okok miatt a présüzembe, a karosszéria üzembe és a festődébe nem lehetett bemenni, de kisfilmen tekinthettük meg az óriás présműveleteket és a közel 600 hegesztőrobot precíziós és tökéletes minőségi munkáját. Az összeszerelés során megcsodáltuk az óramű pontosságú működést, a Kaizen és a Lean szemlélet gyakorlatát, a Kanban és a JIT logisztika szerinti alkatrészekkel való ellátást, az ANDON jelzős szalagmunkát, a minőségellenőrzési folyamatokat, az ajtók és ülések beszerelését, a „házasítást”, mely során a karosszéria és a motor egyesül, illetve a gyártósorról legördülő kész autók első indítását is.

A Magyar Suzuki Zrt. gyártóvállalatként felelősséggel kezeli a fenntartható folyamatok, tevékenységek kialakítását és az anyavállalat, a Suzuki Motor Corporation által kitűzött környezetvédelmi vállalásokat és célkitűzéseket.

Mindemellett a kisebbet, kevesebbet, könnyebbet, rövidebbet és szebbet gyártási alapfilozófiája mentén üzemeiben és az általa gyártott termékek esetében világszerte a karbonsemlegesség elérésére törekszik 2050-ig. Az elkövetkezendő években pedig kiemelt figyelmet szentel és invesztál a kutatás-fejlesztésbe, így a hibrid és elektromos autók fejlesztésébe.

A cégvezetés szerint: „A központi célkitűzésekkel összhangban a Magyar Suzuki célja a közvetlen kibocsátások mérséklése; a közvetett környezeti kockázatok csökkentése, a természeti erőforrások megőrzése, az újra felhasználásra, újra hasznosításra épülő környezetgazdálkodás megerősítése tovább haladva a karbonsemlegesség felé vezető úton. 2025-től tervezzük az elektromos modelleket bevezetni kínálatunkba”.

A céglátogatás - a COVID-19 járvány óta - csak meghívásos alapon működik és ezúton is köszönetünket fejezzük ki a vezérigazgató helyettes úrnak, hogy biztosította a céglátogatás lehetőséget számunkra.