MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Szakmai Látogatás beszámoló
2023. május 11-én az ISOFÓRUM Egyesület 25 fős csoportja a Paksi Atomerőmű Zrt. Látogató Központját és az üzemi területet látogatta meg.  
A látogatás témája: Működési biztonság és integrált irányítás az MVM Paksi Atomerőműben.
 
A látogatás a Látogató központ kiállító terének megtekintésével kezdődött szakszerű tárlatvezetéssel, aki bemutatta a “Paksi disputa” alkotást és ahol a csoport elsétált a világhírű tudósok - Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede és Hevesy György - mellszobrai között.
MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Szakmai Látogatás beszámoló
Az épületben lévő, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát kívánja elhelyezni a hétköznapok világába. A belépőt nem nukleáris berendezések, műszaki adathalmazok fogadják, hanem egy nagyméretű akváriumot lát a Duna élővilágával. A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódik, hogy majd eljusson a nukleáris energia alkalmazásának egyszerűsített titkaihoz. Közben a látogató is „aktivizálódik”: lehívja az őt érdeklő képes információkat a számítógépek képernyőjére, hozzájuthat a világ bármelyik atomerőművének legfontosabb adataihoz. 
Volt, aki kipróbálta hogyan lehet villamosenergiát termelni az energiakerékpár segítségével, megismertük az atomerőmű pillanatnyi teljesítményét, a ködkamránál bepillanthattunk a mikrovilág rejtelmeibe, tájékozódtattak a világ energiahelyzetéről, a nukleáris energetikai beruházásokról, és az üzemidő-hosszabbítás fontosságáról.
 
Animációs modell segítségével mutatta be a reaktor blokkok működését. Az üzemi területen 11 emelet magasságig lépcsőzve egyórás séta során, csoportos látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével tekintettük meg a legérdekesebb részlegeket. Az erre a célra épített üvegezett folyosókról tekinthetők meg a működő atomreaktorok és a vezénylőterem.  A látogatók védősisak felvétele után beléphetnek a turbinacsarnokba és közvetlen közelről nézhetik meg a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket.
 
Az üzemi területen csak szigorúan szabályozott rendészeti kísérettel lehetett közlekedni csoportként. Minden helyszínen beléptetési procedúra van, amit szigorúan betartanak. A látogatás során számos kérdés hangzott el a atomerőműben dolgozók sugárfertőzés veszélyéről, hogy mi történik a radioaktív hulladékokkal, ezeket hogyan és mennyire biztonságosan tudják tárolni, stb.
 
A látogatás befejezéseként Ágh Mária - csoportvezető, a Minőségirányítási és Működésfejlesztési Osztály munkatársa tájékoztatta csoportot az Atomerőmű biztonságirányítási rendszeréről és több szabvány szerinti tanúsított rendszer működtetéséről.
 
Ezúton is köszönjük szépen vendéglátóinknak a kedves fogadtatást az ISOFÓRUM csoport nevében.
 
Lejegyezte: Rózsa András, elnök.