Szakmai látogatás a BorsodChem Zrt.-nél

Kellemes, nyárias időben érkezett az ISOFÓRUM Egyesület látogató csoportja május 8-án a BorsodChem Hotel konferencia termébe, ahol a cég vezetői mellett sok finomság és frissítők vártak bennünket.

 

Szakmai látogatás a BorsodChem Zrt.-nél

Igen tartalmas és izgalmas programot állított össze a látogatásra a BC Zrt. minőségirányítási igazgatósága. Az előadásokat a vállalat szakterületi igazgatói tartották. Az előadások a cégbemutatáson és a gyártási folyamatok bemutatásán túlmenően a gyártott termékek sokoldalú felhasználásra, az energiagazdálkodásra és az ellátásbiztonságra, a környezetvédelem és a jövőbeli fenntarthatóságra fókuszáltak.

A társaság története jó hét évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor 1949-ben a BorsodChem jogelődjét megalapították Kazincbarcikán. A vállalat két másik céggel egyesülve 1954-ben vette fel a Borsodi Vegyi Kombinát (BVK) nevet.       

A vállalkozás 2007-ben zártkörű részvénytársasággá alakult, majd 2009-től új szervezeti struktúra kialakítása kezdődött meg nemzetközi vállalatvezetéssel az élen. A kínai WANHUA Industrial Group 2011 januárjában megszerezte a teljes irányítás jogát a Társaság felett. Ezáltal a két regionális cégcsoport egy globális vállalkozássá egyesült. A WANHUA Chemical Group 2019-ben fejezte be a BorsodChem Csoport teljes integrációját. Az akvizíció óta Kínában és Európában párhuzamosan végrehajtott folyamatos beruházások révén a cégcsoport a világ vezető izocianát gyártójává vált.

A vegyipari vállalat tevékenységét a kiválóságra törekvés vezérli azzal a céllal, hogy minőségi alapanyagokat gyárt vásárlói számára az elérhető legjobb technológiák felhasználásával. Termékeik – az MDI, TDI, PVC és klór-alkáli termékek - vitathatatlan hírnevet vívtak ki maguknak. Az élet számos területén találkozhatunk a BC anyagok feldolgozásával készült használati tárgyakkal az építőipar, az autó- és bútoripar, az élelmiszeripar és logisztika, valamint a ruházati termékek gyártása területén.

A termékminőségi célok elérését a több mint 20 éve működő ISO 9001 szabványnak megfelelő Minőségirányítási rendszer (MIR), a környezeti célok elérését pedig az ISO 14001 Környezetirányítási rendszer (KIR) biztosítja. A munkavállalóik egészségének - amelyet legfontosabb értékeik egyikének tekintenek – megőrzése érdekében 2010 óta OHSAS 18001 / ISO 45001 szabvány szerint tanúsított Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonságirányítási rendszert (MEBIR) működtetnek. A Társaság nagyon komplex Integrált irányítási rendszerének (IIR) eleme a 2016-ban bevezetett - a hatékony energiafelhasználást ösztönző - ISO 50001 Energiairányítási rendszer (EIR) is.

Minden gyártási technológia rendelkezik egységes környezethasználati IPPC, Integrated Pollution Prevention and Control) engedéllyel.

A vállalat a „Biztonság mindenekelőtt” mottó tudatosításával a munkatársai, partnerei és a környező lakosság bizalmának erősítéséhez kíván szilárd alapot teremteni. Fontos cél egy állandó, magas szintű biztonsági kultúra fenntartása, a munkavállalóik biztonság-tudatosságának folyamatos fejlesztése, erősítése. Vállalati szinten az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtését szolgáló EBK rendszert üzemeltetnek, képzett EBK koordinátorok segítik a szabályoknak való megfelelést.

 

A vállalkozás a biztonságtechnikai és környezetvédelmi események tekintetében a nulla érték elérését.

tűzte ki célul. Ennek tudatosítása érdekében az „Arrows to ZERO” logo-t minden releváns dokumentumon és rendezvényen feltüntetik.

A BC-nél alkalmazott környezetvédelmi- és fenntarthatósági tevékenységekből csak néhányat említünk meg: Hg mentes technológia, fémhigany kinyerés, talajvíz monitoring, víz és párazáró technológiák, zagytéri rekultiváció, sóstó medencék rekultiváció, zajmodellhez igazodó zajvédelem, szennyvízkezelő üzem, hulladékgazdálkodás, bontásanyag felhasználás, körforgásos anyagfelhasználás, kiegyenlítő energiafelhasználás a Menetrendtartás segítségével, napelempark létesítés, élővilág védelem: fecskék, gulipánok, stb.

A Társaság hét évtizedes tapasztalattal, szenvedéllyel műveli és fejleszti a kémiát, azzal a céllal, hogy fenntartható módon korszerű alapanyagokat és szolgáltatásokat kínáljanak az emberiség életminőségét javító termékek előállításához. Ezt igazolják az elnyert Ipari Innovációs Díj 2019, Családbarát munkahely 2019, Az Év Gyára 2019 díjak is. Büszkék arra, hogy az EcoVadis értékelésében sorozatban harmadik alkalommal nyerték el a Platina Medált.

A Társaság kétévente jelenteti meg Fenntarthatósági jelentését, melyet a GRI (Global Reporting Initiative) útmutatót követve állítanak össze.

 

Az előadásokat követően volt finom ebéd, amely során lehetőségünk nyílt elbeszélgetni a cég vezetőivel, a minőségirányítási terület munkatársaival, illetve válaszokat kaptunk a feltett számos kérdésre is. 

A csoport autóbusszal és a széleskörű helyismerettel rendelkező idegenvezetéssel tekintette meg a több mint 4 km2 területen fekvő 32 termelő területtel rendelkező céget, ahol a technológiai érdekességekkel ismerkedtünk meg és rácsodálkoztunk az óriás termelőeszközök bonyodalmas és komplex megjelenésére.

Az előadásokból megtudtuk, hogy a munkavállalók csapatokban dolgozva, egymással nyíltan együttműködve végzik munkájukat. A Társaság vezetése a hatékonyság és sikeres tevékenység elérése, illetve az innovációk érdekében több módon is ösztönzi a különböző kultúrák, valamint az egyes szervezeti egységek közötti kommunikációt, megértést és együttműködést.

Tanulságos és megszívlelendő volt számunkra a BorsosChem Zrt. alábbi működési alapelvei:  

  • Működésünket a kiválóságra törekvés hatja át.
  • Törődünk a vásárlóinkkal és valamennyi ügyfelünkkel.
  • Törődünk munkavállalóinkkal.
  • Törődünk a bolygóval, amelyen élünk.

 

Köszönjük szépen a BorsodChem vezetőségének és munkatársainak a szívélyes fogadtatást, akik fáradtságot és időt nem sajnálva fogadták az ISOFÓRUM látogató csoportot!

Nagyon látványos és szakmailag is hasznos rendezvény volt!

 

ISOFÓRUM Egyesület

Rózsa András, elnök