ISOFÓRUM Egyesületi csoportlátogatás a Kőröshegyi Völgyhídnál

Május 16-án izgatottan vártuk a találkozást a helyszínen, mivel a GPS különféle megközelítéssel irányított bennünket a találkozási ponthoz, a hídmester telephelyéhez. Szerencsére mindenki pontosan megérkezett és a völgyhíd üzemeltetője, az MKIF Infrastruktúra Üzemeltető Zrt. képviseletében Hanák Tímea hídmester fogadta a 28 fős csoportot.

ISOFÓRUM Egyesületi csoportlátogatás a Kőröshegyi Völgyhídnál

 Program megnevezése: Csúcstechnológia az építésben és fenntarthatóság a közúti közlekedésben.

A kezdeti tájékoztatót követően a hídmester közel 10 perces animációs filmen mutatta be a híd építésének folyamatát, ami már önmagában is lenyűgözte a résztvevőket.

A Köröshegyi völgyhíd viadukt az M7-es autópályán, az ország leghosszabb hidja, mely 1872 méter hosszú, legmagasabb pontja a terepszinttől 88 méter, szélessége 23,80 méter. A híd 16 pilléren támaszkodik, a pillérek közti legnagyobb távolság 120 méter. A hatalmas pillérek külső hossza 13 méter, szélessége 5,5 méter, és belseje üreges.

A hídpályáról lefolyó csapadékvizet egy külön e célra készített tárolókba vezetik, ahonnan tisztítás után kerül a Kőröshegyi-séd patakba, majd onnan a Balatonba. 

A híd és a pálya szerkezetét mindkét végéről indítva, egyszerre építették: különleges technikai érdekessége, hogy minden pillér kúszózsalus technológiával, toronydarus kiszolgálással, a felszerkezet pedig két támaszon átívelő, hosszirányban mozgatható acél segéd hídszerkezeten függő zsaluzókocsikkal, szabadbetonozás technológiával készült.

A kivitelezés közben az építési idő lerövidítése érdekében technológiaváltás történt: a szabadbetonozás helyett az egyes elemeket a helyszínen előre gyártották, majd a meglévő szerelőhíd segítségével emelték végleges helyükre.

A nagyon érdekes és kiemelkedő szakmai tájékoztatás után közel 500 méteres szerpentinen gyalogosan közelítettük meg a hídpillér bejáratát és belülről tekintettük meg a hídszekrényeket, amelyekben rendkívüli panoráma tárult a szemlélő elé. A híd belsőben gyalogosan tettünk meg közel 300 métert a legmagasabb hídlábig és ennek belsejiben vaslétrán ereszkedtünk le kb. 50 métert a kijáratig.

A felemerülő kérdésekre Tímea nagyon szemléletesen és egyértelműen válaszolt és számos érdekességgel színesítette mondandóját.

A látogatás túra jellege egy fizikai edzéssel is felért és megalapozta a finom ebéd helyét.

Az ebédet Kőröshegyen fogyasztottuk el a Muskátli Vendéglő diszkréten elegáns éttermében.

Köszönjük szépen Hanák Tímea hídmesternek, aki fáradtságot és időt nem sajnálva fogadta az ISOFÓRUM látogató csoportot! Nagyon érdekes és hasznos rendezvény volt!

 

ISOFÓRUM Egyesület

Rózsa András

 

elnök

elnök